Uprawa ziół w domu
Aby uprawiać z powodzeniem rośliny w doniczkach, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
- odpowiednie podłoże
- ilość światła
- wybór doniczki
Gleba
Do doniczki z ziołami najlepiej sprawdzi się ziemia do uprawy warzyw ogrodowych o zasadowym lub obojętnym odczynie. Lepiej nie stosować ziemi do kwiatów, ponieważ z reguły jest ona wzbogacana o nawozy sztuczne. Większość ziół ma podobne wymagania glebowe. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, próchnicza bez zanieczyszczeń. Na dnie doniczki należy ułożyć cienką, około 3 centymetrową warstwę drenażu, by zapobiegać gniciu korzeni. Najczęściej stosuje się do tego celu drobne kamyki lub keramzyt ogrodniczy.
Nasłonecznienie
Ziołom należy zapewnić odpowiednią ilość światła. Jest to trudne w okresie jesienno-zimowym. W sklepach dostępne są specjalne lampki doświetlające do roślin, które przyczepia się na doniczkę, a także bardziej zaawansowane systemy wyposażone w lampy ledowe i system nawadniania.
Wybór doniczki
Doniczki do ziół na parapet powinny być dobrane do wielkości sadzonki oraz rozbudowania jej systemu korzeniowego. Zioła, które lubią wilgoć lepiej hodować w donicach wykonanych z plastiku niż z gliny. Na dnie powinny znajdować się otwory do odpływu nadmiaru wody oraz drenaż.
Zioła w kuchni
Wśród popularnych ziół doniczkowych do dodawania do potraw wymienić można m.in oregano, bazylię, kolendrę, miętę, majeranek. Ich lista jest długa i zróżnicowana. Świeże
zioła można wykorzystać jako przyprawa, dodatek do sałatki, mięsa, zupy, sosów. Dodadzą posiłkom smaku i aromatu.
Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa jest chyba pierwszym ziołem, które przychodzi na myśl w przypadku bólu brzucha i niestrawności. Usprawnia pracę jelit. Mięta powinna być na stanowisku słonecznym. Lepiej będzie rosła na żyznej, wilgotnej glebie, próchniczej, bogatej w wapń z dodatkiem kompostu. Łatwo się rozrasta - należy ją hodować w osobnej doniczce. Jest wieloletnia. Liście są zielone cały rok.
Bazylia
Bazylia jest rośliną często wykorzystywaną do przyrządzania domowego pesto. Ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i pokarmowy - poprawia
trawienie. Działa lekko moczopędnie. Do jej uprawy niezbędne jest nasłonecznione miejsce od strony południowego wschodu lub południowego zachodu. Najlepiej, by doniczka nie stała w przeciągu. Bazylię należy regularnie podlewać, tak, by ziemia w doniczce była cały czas lekko wilgotna. Wymaga żyznej, próchniczej gleby. Listki bazylii dodajemy pod koniec gotowania. Nie siekamy jej nożem, tylko rwiemy na mniejsze kawałki.
Rozmaryn
Rozmaryn jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, z grzybami lub warzywami. Wśród jego leczniczych właściwości wymienia się poprawę trawienia, profilu lipidowego, działanie przeciwutleniające. W uprawie wymaga systematycznego podlewania i nawożenia. Najlepiej rośnie na podłożach bogatych w próchnicę, lecz ma niskie wymagania glebowe – wystarczy mu lekka, przepuszczalna gleba, obojętna lub lekko zasadowa.
Koperek
Koperek jest popularnym ziołem ułatwiającym trawienie. Łagodzi bóle brzucha, w tym bóle menstruacyjne. Należy dbać o jego regularne podlewanie. Należy pamiętać, by nie robić tego w godzinach o wysokim nasłonecznieniu.
Melisa
Melisa jest rośliną wieloletnią, znaną przede wszystkim ze swojej aktywności uspokajającej. Ponadto łagodzi bóle głowy, reguluje pracę układu pokarmowego, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Napar z melisy najlepiej pić na wieczór. Miejsce uprawy powinno być w półcieniu lub lekko nasłonecznione.
Tymianek
Tymianek korzystnie oddziałuje na drogi oddechowe. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest składnikiem syropów na przeziębienie, kaszel i
tabletek na ból gardła. Wymagania do uprawy na kuchennym parapecie ma podobne jak bazylia - osłonięcie od wiatry, wilgotność oraz duże nasłonecznienie. Poleca się wysiać nasiona zamiast kupować sadzonki w markecie
Pietruszka naciowa
Natka pietruszki jest bogata w witaminę C i potas. Znana jest ze swoich właściwości moczopędnych i korzystnego oddziaływania na skórę. Dodaje się ją do dań z czosnkiem czy cebulą, by przyprawy były mniej wyczuwalne w oddechu. Pietruszka lubi stanowiska w półcieniu i nasłonecznione. W uprawie nie jest wymagająca. Najlepiej rośnie na żyznej, przepuszczalnej glebie o umiarkowanej wilgotności.
Oregano
Oregano czyli lebiodka pospolita jest popularną przyprawą w kuchni śródziemnomorskiej. Jest bogate w mikro- i makroelementy oraz witaminy. Korzystnie wpływa na odporność. Oregano najlepiej czuje się na stanowiskach słonecznych i ciepłych. Najlepiej rośnie w niezbyt żyznych, umiarkowanie suchych i dobrze zdrenowanych glebach o obojętnym pH. Dobrze radzi sobie w ubogich, kamienistych glebach, ale nie toleruje nadmiaru wilgoci.
Zespół Drogerii Olmed tworzy dla swoich czytelników treści z zakresu strefy beauty, urody, zdrowia i kącika dla mamy i dziecka. Na blogu każdy znajdzie dla siebie wartościowe artykuły dotyczące pielęgnacji, kosmetyków i odpowiedniej diety oraz suplementacji. Tu zawsze odkryjecie ciekawe zagadnienia i wnikliwe spojrzenie na nurtujące Was problemy i tematy!
Artykuły zamieszczone na blogu drogerii internetowej Olmed nie stanowią porady
medycznej, ani opinii farmaceuty, kosmetologa, lekarza lub dietetyka dostosowanej do
indywidualnej sytuacji pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne
zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii,
określonych zabiegów, zmiany nawyków, dawkowania produktów, itp. Przed podjęciem
jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy
skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej
porady.
Właściciel serwisu drogeriaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu artykułach.