Oleje roślinne - właściwości
Oleje roślinne wyraźnie różnią się pomiędzy sobą, zarówno pod względem składu kwasów tłuszczowych, jak i towarzyszących substancji bioaktywnych. Są źródłem
tokoferoli, karotenoidów, fosfolipidów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). W tłuszczach roślinnych przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe (za wyjątkiem tłuszczu kokosowego i palmowego).
Poszczególnie rodzaje zawierają odmienne proporcje jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym
omega-6 oraz omega-3. Niektóre
oleje roślinne, takie jak
kokosowy i palmowy, zawierają niekorzystne nasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają rozwojowi miażdżycy.
Oleje z surowców roślinnych otrzymuje się poprzez
tłoczenie (w temperaturze pokojowej lub podwyższonej) lub w wyniku
ekstrakcji rozpuszczalnikami niepolarnymi. Tłuszcze ekstrakcyjne poddawane są procesowi
rafinacji.Wielonienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na zdrowie poprzez:
- Obniżenie stężenia „złego” cholesterolu LDL
- Podwyższenie stężenia „dobrego” cholesterolu HDL
- Obniżenie poziomu triglicerydów we krwi
- Obniżają ciśnienie krwi
- Zapobieganie miażdżycy
- Są składnikiem funkcjonalnym błon komórkowych w tkance nerwowej mózgu i siatkówki oka.
Oliwa z oliwek – zastosowanie i właściwości
Oliwa z oliwek otrzymywana jest z owoców drzewa oliwnego, rosnącego w klimacie śródziemnomorskim i subtropikalnym. Co ciekawe, drzewo to po raz pierwszy owocuje dopiero po kilkudziesięciu latach i plonuje przez ponad 1000 lat!
Oliwa otrzymywana jest poprzez tłoczenie. Ma łagodny, specyficzny smak. Zawiera dużo polifenoli roślinnych, tokoferoli i karotenoidów – substancji o działaniu antyoksydacyjnym.
W zależności od sposobu produkcji, wyróżnia się oliwę: dziewiczą (virgin, vergine) oraz wytłokową (olio sansa di oliva, olive-pomace oil), otrzymywaną w wyniku ekstrakcji, a w niektórych rodzajach również późniejszej rafinacji (rafined oilive-pomace oil).
Oliwa typu virgin jest pozyskiwana wyłącznie metodami mechanicznymi, które nie powodują żadnych zmian w strukturze kwasów tłuszczowych. Największą wartość odżywczą ma
oliwa extra virgin. Oliwa zawiera aż
70% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływa to na jej dużą stabilność oksydatywną. Punkt dymienia rafinowanej oliwy wynosi 220 stopni Celcjusza, nadaje się wiec ona do smażenia. Ponadto zawiera dużo antyoksydantów takich jak
sterole, tokoferole, karotenoidy. Stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 wynosi w niej 10:1. Proporcja ta jest mniej korzystna niż w oleju lnianym czy rzepakowym.
Olej rzepakowy – zastosowanie i właściwości
Olej rzepakowy otrzymywany jest z nasion rzepaku. Nazywany jest
„oliwą północy”. Stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 jest w nim niezwykle korzystny i wynosi 2:1. Jest dobrym źródłem
kwasów omega-3, w tym EPA i DHA. W porównaniu z innymi olejami ma najmniejszą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, a najwyższą fitosteroli.
Punkt dymienia rafinowanego oleju rzepakowego wynosi 240, co klasyfikuje go jako
bardzo dobry olej do smażenia. Nierafinowany olej rzepakowy nie nadaje się do obróbki termicznej, dlatego lepiej wykorzystać go do sałatek.
Olej lniany – zastosowanie i właściwości
Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu. W celu zachowania jego wartości odżywczych, powinien być tłoczony na zimno. Charakteryzuje się dużą zawartością
kwasu alfa-linolenowego i kwasów tłuszczowych omega-3. Stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 w oleju lnianym wynosi 1:2-3, co jest bardzo rzadko spotykane.
Ponadto, surowiec ten ma bardzo dużo
przeciwutleniających tokoferoli. Warto pamiętać, że olej ten ma wybitnie wysoką podatność na utlenianie i nie powinien być poddawany działaniu wysokich temperatur. Butelka z olejem powinna być wykonana z ciemnego szkła i przechowywana w lodówce, aby zapewnić produktowi jak najlepszą trwałość.
Najlepsze oleje do smażenia
Do smażenia nie nadaje się większość olejów tłoczonych na zimno. Tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia, powyżej 220°C można wykorzystywać w smażeniu głębokim, czyli frytowaniu. Do smażenia płytkiego najlepiej stosować te o punkcie dymienia wyższej niż 170°C. Bezpiecznym wyborem będzie zawsze olej rafinowany. Ponadto, bardziej stabilne oleje zawierają więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a mniej wielonienasyconych.
Do smażenia najlepiej nadają się:
- Olej rzepakowy rafinowany
- Oliwa rafinowana
- Olej ryżowy
- Rafinowany olej z awokado
Najlepsze oleje do sałatek
Oleje tłoczone na zimno mają więcej wartości odżywczych niż te, poddawane procesowi rafinacji. O ile rafinacja przyczynia się do podwyższenia punktu dymienia, co jest korzystne do obróbki termicznej, w tym smażenia, o tyle wybierając olej do sałatki możemy kierować się zawartością składników odżywczych.
Do spożycia na zimno świetnie sprawdzą się oleje takie jak:
- Olej rzepakowy
- Oliwa extra virgin
- Olej lniany
- Olej słonecznikowy
- Olej z awokado tłoczony na zimno
- Olej konopny
Warto wiedzieć, że
olej kokosowy i palmowy, pomimo swojego roślinnego pochodzenia, zawierają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na zdrowie, w tym na układ krążenia.
Przypisy1. Gertig, Henryk; Przysławski, Juliusz. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Red. . Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 20152. Jimenez-Lopez, Cecilia, et al. "Bioactive compounds and quality of extra virgin olive oil." Foods 9.8 (2020): 1014.3. Giakoumis, Evangelos G. "Analysis of 22 vegetable oils’ physico-chemical properties and fatty acid composition on a statistical basis, and correlation with the degree of unsaturation." Renewable energy 126 (2018): 403-419.
Zespół Drogerii Olmed tworzy dla swoich czytelników treści z zakresu strefy beauty, urody, zdrowia i kącika dla mamy i dziecka. Na blogu każdy znajdzie dla siebie wartościowe artykuły dotyczące pielęgnacji, kosmetyków i odpowiedniej diety oraz suplementacji. Tu zawsze odkryjecie ciekawe zagadnienia i wnikliwe spojrzenie na nurtujące Was problemy i tematy!
Artykuły zamieszczone na blogu drogerii internetowej Olmed nie stanowią porady
medycznej, ani opinii farmaceuty, kosmetologa, lekarza lub dietetyka dostosowanej do
indywidualnej sytuacji pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne
zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii,
określonych zabiegów, zmiany nawyków, dawkowania produktów, itp. Przed podjęciem
jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy
skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej
porady.
Właściciel serwisu drogeriaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu artykułach.