Konserwanty w kosmetykach - czy są niebezpieczne?

Konserwanty w kosmetykach - czy są niebezpieczne?

Arykuł banner - Konserwanty w kosmetykach - czy są niebezpieczne?

Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...

Konserwanty - co to?

Ogólnie rzecz biorąc, modyfikacja produktów kosmetycznych jest spowodowana obecnością mikroorganizmów lub może wynikać z powodu ekspozycji na tlen atmosferyczny. Aby zapobiec tym efektom, można zastosować dwie różne grupy substancji, a mianowicie przeciwbakteryjne środki konserwujące, które działają na mikroorganizmy oraz przeciwutleniające środki konserwujące, które mogą hamować zjawiska utleniania i powstawanie wolnych rodników. Z punktu widzenia przepisów konserwant to substancja pochodzenia naturalnego lub syntetycznego, która ma za zadanie hamować rozwój mikroorganizmów. 

Konserwacja pierwotna i wtórna

Producenci kosmetyków stosują różne strategie, aby zapobiegać skażeniu mikrobiologicznemu bez wpływu na właściwości samego produktu. Zwykle termin ,,konserwacja" odnosi się do stosowania syntetycznych i naturalnych chemicznych środków konserwujących. Aby uzyskać dobrą ochronę produktów kosmetycznych przed zanieczyszczeniem mikrobiologicznym, przemysł przewiduje dwa etapy konserwacji: pierwotny i wtórny. Strategia pierwotnej konserwacji występuje podczas produkcji i opiera się na zastosowaniu GMP (z ang. dobre praktyki produkcyjne) - przygotowując kosmetyki w warunkach ściśle aseptycznych, należy unikać ich skażenia mikrobiologicznego poprzez oczyszczenie wody, kontrolę mikrobiologiczną surowców, dezynfekcję sprzętu i kwalifikację personelu. Konserwacja wtórna, która ma miejsce po wytworzeniu, wykorzystuje środki chemiczne, fizyczne lub fizykochemiczne w celu uzyskania skutecznej ochrony – a więc na tym się skupimy w dalszej części artykułu.

Które konserwanty kosmetyków są najpopularniejsze?

  • Aldehydy, takie jak formaldehyd, DMDM hydantoina, imadozolidynylomocznik, diazolidynylomocznik: chronią przed bakteriami i niektórymi grzybami
  • Etery glikolu, takie jak fenoksyetanol i glikol kaprylowy: chronią przed niektórymi bakteriami
  • Izotiazolinony, takie jak metyloizotiazolinon: chronią przed bakteriami i grzybami
  • Kwasy organiczne, takie jak kwas benzoesowy, kwas sorbinowy, kwas lewulinowy, kwas anyżowy: chronią przed grzybami i niektórymi bakteriami
  • Parabeny, takie jak metyloparaben, etyloparaben, propyloparaben, butyloparaben, izobutyloparaben: chronią przed grzybami i niektórymi bakteriami

Konserwanty - najnowsze regulacje

Władze europejskie nieustannie aktualizują stosowanie konserwantów. Francuska Narodowa Agencja ds. Leków i Bezpieczeństwa Produktów Zdrowotnych zakazała produkcji, importu, eksportu i marketingu produktów kosmetycznych zawierających chloroacetamid. Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów zalecił nowe niższe wartości graniczne dla propyloparabenu i butyloparabenu, które, jak stwierdził, mają „niski potencjał modyfikujący hormony”. Z drugiej strony triklosan był ograniczony do kilku produktów kosmetycznych na poziomie 0,3%, a do płynów do płukania ust 0,2%. W 2016 roku zakazano stosowania metyloizotiazolinonu, po kilku miesiącach Komisja Europejska opublikowała nowe rozporządzenie ograniczające jego stosowanie w produktach spłukiwanych do maksymalnego stężenia 0,0015%. W czerwcu 2017 r. Komisja Europejska opublikowała projekt rozporządzenia, w którym zaproponowano umieszczenie formaldehydu w załączniku II (Substancje zabronione) rozporządzenia nr 1223/2009 o produktach kosmetycznych. W tym celu stosowanie chemicznych środków konserwujących jako składników gotowych produktów podlega rygorystycznemu nadzorowi regulacyjnemu w różnych regionach. Test bezpieczeństwa konserwantów powinien obejmować

  • badanie przesiewowe pod kątem ostrej toksyczności, podrażnienia oczu, pierwotnego podrażnienia skóry i wrażliwości skóry
  • podstawowych danych z badań mutagenności

Źródła informacji o toksyczności dla różnych konserwantów są różne, na przykład PCPC w Stanach Zjednoczonych, która publikuje raporty bezpieczeństwa znane jako Cosmetic Ingredient Review (CIR) na podstawie niezależnych grup naukowych. Zatem Cosmetics Europe - The Personal Care Association jest podobnym stowarzyszeniem zawodowym w Europie.

Konserwanty - czy są szkodliwe?

Substancje konserwujące mogą wywoływać niepożądane reakcje naszego organizmu. Jednym z nich jest kontaktowe zapalenie skóry (CD), które jest reakcją wypryskową, zwykle na substancję nakładaną na powierzchnię skóry. CD dotyka około 20% populacji w Europie. Patofizjologicznie CD można podzielić na alergiczne kontaktowe zapalenie skóry (występuje u 6% populacji ogólnej) i kontaktowe zapalenie skóry z podrażnienia. Opracowując nowy system konserwacji lub wybierając istniejący system konserwacji produktu kosmetycznego, należy zająć się czterema głównymi obszarami związanymi z oceną bezpieczeństwa konsumenta i oceną ryzyka: 

  1. Identyfikacja zagrożeń: potencjalne skutki toksyczne związane z danym materiałem w badaniach przedklinicznych i oceny kliniczne
  2. Ocena reakcji na dawkę: zrozumienie związku między dawką a występowaniem skutków
  3. Narażenie: rzeczywiste użycie produktu przez konsumenta. W rzeczywistości zakres, czas trwania, częstotliwość i droga narażenia mogą mieć znaczący wpływ na toksyczność związku
  4. Charakterystyka ryzyka: umieszczenie znanych zagrożeń czynnika w kontekście narażenia człowieka.

Toksyczność konserwantów - czy są alternatywne scenariusze?

Uważa się, że skuteczność przeciwbakteryjna jest główną funkcją konserwantów kosmetyków. Jednak nieodłączna toksyczność tych składników jest problemem, o który powinien martwić się przemysł kosmetyczny. Dlatego konieczne jest dalsze poszukiwanie nietoksycznych i skutecznych konserwantów. Przepisy ograniczają, a nawet zabraniają stosowania najsilniejszych konserwantów ze względu na ich toksyczność i jednocześnie wymagają niezanieczyszczonych produktów kosmetycznych. W rezultacie producenci kosmetyków poszukują nowych strategii konserwacji, aby uniknąć wymogów prawnych, a jednocześnie przedstawić produkt bezpieczniejszy pod względem mikrobiologicznym i toksykologicznym. Z drugiej strony środek konserwujący ma ograniczone spektrum działania w zależności od gatunku docelowego i form mikroorganizmów (zarodniki, prątki, bakterie Gram-ujemne, bakterie Gram-dodatnie, drożdże, pleśnie), co zachęca producentów do stosowania mieszanin. Podsumowując, mikrobiolodzy kosmetyczni stoją przed wielkim wyzwaniem, poszukując nowych alternatywnych cząsteczek według odpowiednich kryteriów, nowych systemów lub ulepszonych strategii już wdrożonych.


Redakcja DrogeriaOlmed.pl

Zespół Drogerii Olmed tworzy dla swoich czytelników treści z zakresu strefy beauty, urody, zdrowia i kącika dla mamy i dziecka. Na blogu każdy znajdzie dla siebie wartościowe artykuły dotyczące pielęgnacji, kosmetyków i odpowiedniej diety oraz suplementacji. Tu zawsze odkryjecie ciekawe zagadnienia i wnikliwe spojrzenie na nurtujące Was problemy i tematy!

Zobacz wszystkie wpisy autora

Artykuły zamieszczone na blogu drogerii internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej, ani opinii farmaceuty, kosmetologa, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, określonych zabiegów, zmiany nawyków, dawkowania produktów, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.

Właściciel serwisu drogeriaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu artykułach.

Ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług statycznych, społecznościowych i funkcjonalnych. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można określić w ustawieniach przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej*